Voleu saber una mica més sobre els orígenes del Line Dance? Ens posem en mode “Sherlock” i comencem. 🕵️♀️
Per saber com s’ha format el Line Dance i d’on prové aquesta forma de ballar, hem de remuntar a les coreografies de ball Rock & Roll sense parella de final dels anys 50, com seria “El Madisson”, o amb parentiu ja més llunyà, el “Shim sham shimmy” del Lindy Hop. Aquesta última és una coreografia en línia que prové d’un musical amb claqué, va passar a ser ballada per a les sales de ball els anys 30, i avui en dia es balla arreu del món en les trobades de ball Lindy Hop.
Als anys 70 es varen crear diverses coreografies Line Dance per ser ballades a les discoteques amb la música Disco o soul. En dèien el disco-Line! 🕺
El coreògraf, pianista i intèrpret de Broadway Richard L. «Ric» Silver va crear la coreografia “Electric Slide” al 1976 a partir d’una demo de la gravació de Bunny Wailer. Hi ha diverses variacions del ball i la coreografia original té 22 temps pero va ser la variació de 18 temps la que es va fer popular al 1989 i durant deu anys va ser catalogada per la “Linedance Magazine” com la coreografia Line dance número 1 del món.
També, a la pel.lícula “Saturday night fever” produïda l’any 1977, s’hi pot veure John Travolta amb un grup, ballant una coreografia curta que es repeteix en diferents orientacions, coreografia atribuida al ballarí i coreògraf Lester Wilson que va treballar en la pel·lícula. Pocs anys després, i amb l’ajuda de la pel.lícula “Urban Cowboy” també protagonitzada per John Travolta, la música Country i l’estètica cowboy esdevenen populars arreu del món occidental.
Si la música més popular d’aquell moment és Country, totes les coreografies Line Dance de la música Disco s’adapten per als nous gustos musicals del moment, i a partir dels 80 fins mitjans dels 90, el ball en línia passa a relacionar-se amb la música i l’estètica del Country.
La popularitat d’aquest ball va arribar a tal punt que, fins i tot la cançó “Achy breaky heart” de Billy Ray Cyrus de 1993, anava acompanyada d’una coreografia Line Dance del mateix nom de la cançó com a estratègia comercial.
Al nostre país, el ball en línia va arribar també amb la música Country al voltant de 1996 i 1997, quan a EEUU aquest estil musical ja havia passat de moda. L’any 2001 es va popularitzar arreu d’Espanya amb el programa “Gran Hermano” on es va promocionar el disc “Me Vale” del cantant de música country Coyote Dax.
La veritat és que gràcies a la música i l’estètica del Country es va popularitzar una forma nova de ballar, però el Line Dance utilitza la música de moda de cada moment i és per això, que avui en dia, es pot gaudir del ball sense necessitat de parella amb la oferta musical actual.
També cal dir que gràcies a les competicions d’aquest estil de ball (des de 1992 s’organitzen competicions mundials) s’hi ha introduït més estils i ritmes.
Com veieu, el Line Dance engloba un gran ventall de possibilitats i s’adapta a tota mena de públics i edats. I tú? Encara no t’has apuntat? 😊
📍Vídeo 1: “Shim sham shimmy”, 1927.
📍Vídeo 2: “El Madisson”, anys 50.
📍Vídeo 3: “Electric slide”, 1976.
📍Vídeo 4:“Saturday night fever”, 1977.
📍Vídeo 5:“Urban Cowboy”, 1980.
📍Vídeo 6:“Achy breaky heart”, 1993.
📍Vídeo 7:“Me vale”, 2001.